اغلب گفته مي شود كه كودكان دو ساله از نظر رفتاري” وحشتناك اند”،زيرا آن ها در اين سن خيلي بداخلاقي مي كنند. ولي آنچه مسلم است اينكه اين مشكل از روز تولد دو سالگي شروع نمي شود و در آغاز سه سالگي از ميان نمي رود. در ميان كودكان يك ساله هم مي توان كج خلقي هايي را ديد. همچنين بسياري از افراد چهل يا پنجاه ساله هم وجود دارند كه لجبازي دارند.
اغلب گفته مي شود كه كودكان دو ساله از نظر رفتاري” وحشتناك اند”،زيرا آن ها در اين سن خيلي بداخلاقي مي كنند. ولي آنچه مسلم است اينكه اين مشكل از روز تولد دو سالگي شروع نمي شود و در آغاز سه سالگي از ميان نمي رود. در ميان كودكان يك ساله هم مي توان كج خلقي هايي را ديد. همچنين بسياري از افراد چهل يا پنجاه ساله هم وجود دارند كه لجبازي دارند.
بيشتر والدين بايد تعدادي از اين بداخلاقي ها را تحمل كنند. به ويژه بين ۲ تا ۳ سالگي كه كودك مي خواهد استقلالش را تثبيت كند و همه كارها را آنطور كه خودش مي خواهد،انجام دهد نه آنطور كه شما به او مي گوييد.
لجبازي در كودكان,درمان لجبازي در كودكان
لجبازي كودك هر علتي كه داشته باشد،نبايد باعث شود شما دايما واهمه داشته باشيد كه در صورت عمل نكردن به يكي از تقاضاهاي كودك با صحنه اي چون كوبيدن خودش به زمين و جيغ و فرياد او روبرو مي شويد. شما مي توانيد اين گونه رفتارها را با برخورد و واكنش درست در هنگام بروز و بعد از آن تغيير دهيد.
اغلب اوقات لجبازي هاي كودكان هدف دار هستند و اگر كودك بداند كه با كج خلقي به آن هدف نمي رسد،احتمال كمي دارد كه به اين كار مبادرت كند. البته گاهي اوقات كودكان فقط به اين دليل لجبازي مي كنند كه بيش از حد خسته و يا به شدت از نظر روحي برانگيخته شده اند ولي نمي توانند احساساتشان را به درستي بروز دهند. گاهي هم كودك وقتي نمي تواند كاري را كه بسيار دوست دارد،به درستي انجام دهد،ناراحتي و نااميدي خود را با عصبانيت و لجبازي نشان مي دهد. به هر حال ،علت بروز اين گونه لجبازي ها هر چه باشد اين گونه رفتارها اصلا پذيرفتني نيست . كودك بايد دريابد كه چنين رفتارهايي درست و شايسته نيستند و با به كارگيري آن ها راه به جايي نمي برد.
علل لجبازي در كودكان
گاهي اوقات كودكان فقط به اين دليل لجبازي مي كنند كه بيش از حد خسته شده اند به بداخلاقي هاي كودك بي اعتنايي كنيد :اين روش سريع ترين راه خلاصي از كج خلقي هاي كودكتان است.زيرا هدف اصلي بيشتر اين رفتارها جلب توجه بزرگترهاست و نه چيز ديگر. شما نمي توانيد براي كودكي كه در حال دادو فرياد است ،دليل و منطق بياوريد،بنابراين تلاش هم نكنيد.
از محل دور شويد.وقتي مي بينيد كودك در حال جيغ و فرياد است،به كار خود بپردازيد.اگر با كسي صحبت مي كنيد،به صحبت خود ادامه دهيد. اگر خطري متوجه كودك نيست مي توانيد از اتاق بيرون برويد و البته بايد وضعيت را زير نظر داشته باشيد. وقتي از اتاق بيرون مي رويد،ممكن است او به دنبال شما بيايد چون به شنونده نياز دارد! اگر اين اتفاق افتاد بدانيد كه كارتان را خوب انجام داده ايد و در مسير درستي قرار گرفته ايد.آواز بخوانيد،راديو يا تلويزيون را روشن كنيد،بنشينيد و مشغول مطالعه شويد و يا شروع به پختن شام كنيد.مراقب باشيد كه اصلا به كودك نگاه نكنيد،چون حتي يك نيم نگاه هم مي تواند قطع شدن سرو صدا را به تعويق بيندازد.
لجبازي در كودكان,درمان لجبازي در كودكان
كودك را به محل ديگري ببريد :اگر جيغ و داد كودك آنقدر ادامه يافت كه احساس كرديد ديگر هيچ راهي جز تسليم شدن به خواسته هاي او نداريد، راه ديگري را بيازماييد. اگر مي خواهد باز هم داد و فرياد كند اشكالي ندارد ولي شما ديگر تحمل شنيدن آن را نداريد. اگر كودكتان دو سه ساله است او را در اتاق ديگري بر روي يك صندلي بنشانيد و خودتان بيرون بياييد و به جايي برويد كه او شما را نبيند ولي شما بتوانيد او را زير نظر داشته باشيد. يك كودك بزرگتر را مي توانيد به تنهايي به اتاقش بفرستيد. به او بگوييدبايد براي x دقيقه(x مساوي با سن كودك است) در اتاقش يا روي صندلي بماند و تا زمان مشخص ،نمي تواند محلي را كه شما تعيين كرده ايد را ترك كند.
براي تقويت رفتار درست در كودكتان از تحسين و يك روش پاداش دهي استفاده كنيد :
وقتي كودك بداخلاقي نمي كند و جيغ نمي كشد به او توجه بيشتري كنيد.اگر مي پنداريد لجبازي كودك براي جلب توجه شما بوده است،وقتي لجبازي نمي كند به او توجه نشان دهيد. شما همچنين مي توانيد در يك تقويم تعداد روزهايي را كه كودك خوش اخلاق بوده،مشخص كنيد تا هم شما و هم كودك يادتان بماند كه خوشرفتاري چقدر مهم است. به كودك براي رفتار خوب و همكاري اش پاداش دهيد.
اجازه ندهيد كودك ، از لجبازي و گريه به عنوان وسيله اي براي شانه خالي كردن از بار مسوليت استفاده كند :جالب است بدانيد كه كودكان چقدر زود مي آموزند كه جيغ كشيدن و بداخلاقي آنقدر پدر و مادر را آشفته مي كند كه يادشان مي رود چه كاري به او محول كرده بودند!
اجازه ندهيد لجبازي هاي كودك،پاسخ هاي “بله” يا “خير” شما را تغيير دهد :
به كودك بفهمانيد كه وقتي حرفي مي زنيد،تصميمتان همان است كه گفتيد و آن را تغيير نخواهيد داد.
وقتي تمام راه ها با شكست روبرو شوند :در اين صورت امكان دارد عوامل زمينه اي ديگر باعث شده باشند كه كودك نتواند احساساتش را به خوبي كنترل كند، حتما با يك متخصص مشورت نماييد.
لجبازي در كودكان,درمان لجبازي در كودكان
منبع: koodakefarda.ir